אתר חיצים - המטבח הסיני - מנת דים-סם

היכרות עם מגוון המטבחים בסין

הנחיות להורים

הפעילות מהווה חשיפה ראשונית למגוון הגדול של מטבחים בסין. שוחחו עם הילדים ושאלו אותם מדוע לדעתם במדינה אחת יש מטבחים שונים? (הראו להם במפה כי סין מחולקת לאזורים ולכל אזור המטבח האופייני לו). מה לדעתם משפיע על המטבח בכל אזור? כוונו אותם לבחון אזורים קרובים לים לעומת אזורים יבשתיים אזורים חמים לעומת אזורים קרים יותר. ניתן להסיק כי יש אזורים בסין בהם ניתן לגדל בקלות חיטה לעומת אזורים אחרים בהם יש בעיקר גידול של אורז. לכן בחלק מהמטבחים ניתן למצוא בעיקר אורז, באחרים בעיקר חיטה ובחלק את שניהם.

מהלך הפעילות לילדים

עברו על המאכלים השונים באזורים השונים.

  • שאלו את הילדים מה הם חושבים שיאהבו לאכול בכל מטבח?
  • מה הם חושבים שהילדים החיים באזור זה בסין אוהבים לאכול?
  • יש משהו שבשום אופן לא יטעמו ולמה?
אתר חיצים - מאכל תמונת מבוא1
Sweet and sour asian chicken. Asian bowl with chicken and vegetables on bamboo background. Chopsticks.
Green fish curry with rice

סצ'ואן והמערב:

האקלים באזור קר בחורף ובקיץ הוא חם ולח, ולכן מאכלי האזור הם חריפים ומשתמשים בפלפלים חריפים, פלפל סצ'ואן, זנגוויל (ג'ינג'ר), שום ובצל. באזור זה מגדלים גם חיטה וגם אורז ולכן יוגשו לשולחן גם אטריות וגם אורז. לעיתים, הבישול בסצ'ואן מתבצע על שולחן האוכל ולא במטבח. על השולחן מונח סיר מתכת מלא רוטב רותח. יושבי השולחן לוקחים פיסות מזון לא מבושלות (עוף, דגים, ירקות) במקלות ומבשלים אותם ברוטב.

הונן ומרכז סין:  

המטבח באזור זה דומה למטבח סצ'ואן אך מתובל יותר, וכולל גם מנות בסגנון החמוץ מתוק, בנוסף למאכלים החריפים בהם משתמשים בפלפל צ'ילי, בצל ושום. באזור זה נהוג גם לטגן בשרים בבלילת בצק.

פוג'יין והמזרח:

באזור זה המטבח עשיר במאכלי ים (חישבו מדוע). המאפיין העיקרי של הבישול הוא מנות המוגשות כמרק שהוא ארוחה שלמה. במחוז זה גדלים סוגים רבים של תה וההגייה המקומית של המילה תה היא המקור לשם בעברית.

קנטון והדרום:

זהו המטבח המוכר ביותר לארצות המערב כי רוב המהגרים מסין הגיעו ממחוז זה. במטבח זה יש שימוש נרחב בסויה ובג'ינג'ר ותיבול המאכלים מבוסס עליהם. אחת מצורות הבישול במטבח הקנטוני הוא דים סאם- בישול באדים כופתאות בצק ממולאות.

דים סאם בסלסלת במבוק סינית.

מאת: ד"ר גלית בוצר