כשמדבר סהרה התפשט, השגת אוכל נעשתה קשה יותר והאפריקאים החלו לגדל מזון. בצפון אפריקה ובמצריים הפכו גידול החיטה והכנת הלחם לבסיס החיים (ראה הרחבה בפעילות על תרבות מצריים). בנוסף גידלו בצפון אפריקה שעורה עדשים וחומוס.
גידולים אילו תורבתו וגודלו על ידי האדם. התזונה התבססה על לחם דמוי פיתה, דייסות ומרקים.
במצריים השתמשו בשעורה כדי לייצר בירה. באותה תקופה יובאו עיזים וכבשים מאסיה. בצפון אפריקה גם דגו דגים – בעיקר את דג הטונה.
דוחן
אחד מהמזונות העתיקים המוכרים לאדם. את הדוחן ניתן לגדל באזורים יבשים בהם אין קרקע פורייה. בדרום סודן אופים מדוחן לחם דמוי פיתה שנקרא רוּטִי (בתמונה)
מזון הגדל מתחת לאדמה
ביערות הגשם, בדרום סודן לא ניתן היה לגדל שום סוג של תבואה (דגנים) שכן האזורים הללו לחים מדי כאן אנשים החלו לגדל ירקות שורש ובעיקר בטטה .
בטטה היא ירק שורש. השורש עשיר בעמילן וסוכר. במערב אפריקה מכינים מבטטות מאכל הקרוי אֵטבֿ. Etov. מבשלים בטטות, מועכים אותם, מוסיפים להן ביצים ושמן דקלים. בעבר נהגו להגיש מאכל זה כמנחה לאלים.
פעילות לילדים
ערכו לילדים היכרות עם הבטטה. הציגו אותה שלמה וקלופה. ניתן להכין מאפה בטטות דומה- למעוך בטטות מבושלות, להוסיף ביצים ושמן ולתבל במלח, לערוך בתבנית, לתבל ולהכניס לתנור. מתקבלת מעין פשטידה/מחית טעימה. יתכן שלילדים יהיה קשה לקלף או לחתוך בטטה אך הם יוכלו להשתתף במעיכה של הבטטה המבושלת.
סיכום - מזון בדרום אפריקה
בדרום אפריקה, מדרום ליערות הגשם, משתרעים מישורי דשא גדולים. גם כאן התפשט הקלהרי, אך מכיוון שבאזור זה היו מעט אנשים הם לא פנו לחקלאות אלה גידלו בקר, והכינו מוצרי חלב.