המטבח האפריקאי: יבשת של טעמים, צבעים וסיפורים
אפריקה, היבשת השנייה בגודלה, היא פסיפס מרתק של תרבויות ואקלימים, המשתקפים במטבחיה העשירים והמגוונים.
לפניכם פעילויות שנועדו להכיר לכם את העולם הקולינרי של אפריקה:
ממאכלי רחוב מסורתיים ומנות דגל אזוריות ועד לפירות הטרופיים הגדלים בה.
כל פעילות מציעה חלון הצצה ייחודי לסיפור שמאחורי המזון, לאופן בו הוא צמח וכיצד הוא נאכל, ומזמינה אתכם לחקור, לטעום ואף להתנסות בהכנה.

פעילות 1: היכרות עם המטבח האפריקאי
ארוחה מסביב לאפריקה: היכרות עם מאכלים מרכזיים
יבשת אפריקה היא קלחת של תרבויות וטעמים!
פעילות זו מציגה מגוון מנות אופייניות לאזורים שונים ביבשת – מפופו במרכז אפריקה והאינג'ירה האתיופית, דרך הקוסקוס הצפון-אפריקאי ועד לתבשילי הפוטג'יקוס של דרום אפריקה.
בואו ללמוד על מרכיבים עיקריים ושיטות אכילה מסורתיות, להכיר מנות חדשות ולעורר את הסקרנות לגבי הווי החיים של אנשי אפריקה.
בפעילות זו (מאת: ד"ר גלית בוצר) תוצגנה מנות אופייניות לאזורים שונים באפריקה.
המנות תוצגנה בעזרת תמונה ותיאור מילולי קצר.
אין הכוונה להכנת המתכון, שכן מדובר לרוב במנות מורכבות שמרכיביהן לעיתים אינם שכיחים בארץ והן לא תמיד מתאימות לטעמם של ילדים צעירים.
עם זאת הצבעים, המגוון של המנות ואפילו השמות, מעוררים סקרנות ומלמדים על הווי החיים של אנשי אפריקה.
מומלץ לסקור ביחד עם הילדים את הכרטיסיות, לקשר בין התמונה והתיאור המילולי, לציין מרכיבים מרכזיים במתכון ולזהות את האזור הגיאוגרפי בעזרת מפת אפריקה.
הפעילות:
לפניכם תמונות המציגות ארוחה מהמטבח האפריקאי.
התבוננו בתמונות.
- אילו מרכיבי מזון אתם מזהים?
- קראו את המידע שמצורף בהמשך הדף, בעזרת ההורים.
מה דעתכם על המאכל? - האם הוא נראה לכם טעים?
- מה אתם חושבים על אופן האכילה שלו?
- במה הוא דומה למאכלים שאתם רגילים לאכול בבית? במה הוא שונה?
פוּפוּ Fufu
מנה זו אופיינית למרכז אפריקה. המנה כוללת פוּפוּ Fufu, שהוא מאכל דמוי בצק שמכינים מירקות שורש כמו קסוה, או בטטה.
מרתיחים את הירק עם מים עד שנוצרת מעין דייסה סמיכה מאוד שמגלגלים לכדור.
אוכלים את הפופו בעזרת הידיים.
לוקחים כדור קטן מהפופו, טובלים אותו ברוטב ואוכלים.
בקמרון, הפופו נקרא קוסקוס דה קמרון.
אין הכוונה לקוסקוס הצפון אפריקאי המוכר לנו.
מרק הבוטנים גם הוא אופייני לאזור מרכז אפריקה.
מאכלים רבים מכילים בוטנים.
פוטג'יקוס Potjiekos
פוטג'יקוס potjiekos הוא מאכל אופייני לדרום אפריקה.
זהו תבשיל בשר עם ירקות.
שיטת הבישול שנפוצה באפריקה היא בישול איטי בסיר ברזל כבד.
ווֹאט עם אינג'ירֶה
מנה זו אופיינית למטבח האתיופי, בצפון מזרח אפריקה.
המנה כוללת לחם אתיופי שנקרא אינג'ירֶה (Injera).
לחם זה מיוצר מדגן שנקרא טֶף או מחיטה, ונראה כמו פיתה דקה.
מעליו יש מגוון של תבשילי ירקות חריפים הקרויים ווֹאט (wot).
את הפיתה קורעים לחתיכות אותן טובלים בתבשיל ה-wot ואוכלים.
פעילות 2: בטטה בתנור
מסע היסטורי: בטטה, דוחן והתפתחות התזונה באפריקה
כיצד השפיע האקלים והשינויים הגיאוגרפיים על מה שאנשים אוכלים באפריקה?
דף פעילות זה (מאת: ד"ר גלית בוצר) לוקח אותנו למסע בזמן, מציד וליקוט ועד לגידול דגנים וירקות שורש.
נכיר את הדוחן, המותאם לאזורים יבשים, ואת הבטטה, שכיכבה ביערות הגשם.
נלמד על עקרונות הבסיס של התזונה האפריקאית ונקבל רעיון כיצד להכין מאכל בטטות דומה.
מה אכלו בני אדם באפריקה הקדומה?
באפריקה הקדומה, בני האדם היו ציידים או מלקטים וניזונו בעיקר מירקות בר (שורשים ועלים) בתוספת בשר דגים וביצים.
הם גם ליקטו זרעי בר והשתמשו בשמן דקלים.
בסביבות שנת 7,000 לפני הספירה, החלו בצפון אפריקה לגדל בקר שיובא מאסיה.
בני האדם חלבו את הפרות וייצרו יוגורט וגבינה.
עקרונות הבסיס לתזונה באפריקה:
- האנשים באפריקה תרבתו גידולי בר שגדלו באזורם או באזורים סמוכים
- החל מתקופות קדומות יובאו לאפריקה בעלי חיים וצמחים מהיבשות הסמוכות
הגידולים החקלאיים ומכאן תזונת בני האדם תלויים באקלים ומאפייני הקרקע בכל אזור.
מה אוכלים ביבשת שחלקה הגדול הוא מדבר?
בסביבות 6,000 לפני הספירה, האקלים השתנה ומדבר סהרה השתלט בהדרגה על מישורי העשב באפריקה.
מדבר סהרה הוא המדבר החם הגדול ביותר בעולם. כל מדינות צפון אפריקה מחזיקות בחלק משטחו של הסהרה: אלג'יריה, צ'אד, מצרים, לוב, מאלי, מאוריטניה, מרוקו, ניז'ר, סודאן ותוניסיה.
כשמדבר סהרה התפשט, השגת אוכל נעשתה קשה יותר והאפריקאים החלו לגדל מזון.
בצפון אפריקה ובמצרים הפכו גידול החיטה והכנת הלחם לבסיס החיים (ראו הרחבת המידע בפעילות על המטבח המצרי).
בנוסף, גידלו בצפון אפריקה שעורה, עדשים וחומוס. גידולים אלו תורבתו וגודלו על ידי האדם.
התזונה התבססה על לחם דמוי פיתה, דייסות ומרקים.
במצרים הקדומה, שעורה שימשה לייצור בירה, ובתקופה זו גם החלו לייבא עיזים וכבשים מאסיה – צעד ששינה את אורחות המזון באזור.
במקביל לפיתוחים אלו ביבשה, המשיכו תושבי צפון אפריקה לדוג דגים בים, כאשר דג הטונה היה אחד הדגים העיקריים שנתפסו.
בדרום אפריקה, מדרום ליערות הגשם, משתרעים מישורי דשא גדולים. גם כאן התפשט הקלאהרי (שהוא דומה למדבר אך פחות יבש).
אך מכיוון שבאזור זה היו מעט אנשים, הם לא פנו לחקלאות. אלה גידלו בקר, והכינו מוצרי חלב.
דוחן
אחד מהמזונות העתיקים המוכרים לאדם.
את הדוחן ניתן לגדל באזורים יבשים בהם אין קרקע פורייה.
בדרום סודן אופים מדוחן לחם דמוי פיתה שנקרא רוּטִי (בתמונה)
מזון הגדל מתחת לאדמה
ביערות הגשם שבדרום סודן לא ניתן היה לגדל שום סוג של תבואה (דגנים), שכן האזורים הללו לחים מדי. כאן אנשים החלו לגדל ירקות שורש ובעיקר בטטה.
בטטה היא ירק שורש. השורש עשיר בעמילן וסוכר.
במערב אפריקה מכינים מבטטות מאכל הקרוי אֶטוֹ (Eto). מבשלים בטטות, מועכים אותם, מוסיפים להן ביצים ושמן דקלים.
בעבר נהגו להגיש מאכל זה כמנחה לאלים.
פעילות 3: פירות באפריקה
חגיגת טעמים טרופיים: פירות אפריקה וסלט מרענן
האקלים הטרופי באפריקה יוצר סביבה מושלמת לגידול של פירות טרופיים עסיסיים, אשר מהווים חלק חשוב בתפריט המקומי.
בפעילות זו נֵחָשף למגוון הפירות הגדלים ביבשת (כמו אננס, פפאיה ובננת פלנטיין), נלמד על מוצאם ההיסטורי ונבין את מקומם בארוחה האפריקאית.
כמו כן, נכין סלט פירות צבעוני או שייק מרענן בהשראת המטבח האפריקאי.
בפעילות זו (מאת: ד"ר גלית בוצר), הילדים יכירו מגוון פירות הגדלים באפריקה ויעמדו על חשיבותם במטבח המקומי ובתזונה של אנשי היבשת.
פירות אילו מקורם במקומות שונים בעולם. הם יובאו לאפריקה במהלך ההיסטוריה ותפסו את מקומם בחקלאות המקומית.
סלט פירות אפריקאי
מגוון רחב של פירות טרופיים תורבתו באפריקה.
חלק מהם מקורם באפריקה, אך רבים מהם יובאו, כמו למשל, מנגו ובננה שיובאו ממזרח אסיה.
לרוב, ארוחה אפריקאית אינה כוללת קינוח ונהוג באפריקה לאכול פירות כחטיף.
במערב אפריקה, הדבר הקרוב ביותר לקינוח, הוא סלט פירות שנקרא "after chop" הכולל מגוון פירות.
במזרח אפריקה, הסוואהילים מכינים Saladi ya matunda לקינוח. מעניין לציין כי אחד המרכיבים של הסלט האפריקאי הוא אבוקדו.
הפעילות:
אילו פירות אתם מכירים?
הפירות הבאים גדלים באפריקה.
אמנם מוצאם במקור איננו באפריקה. הם יובאו לאפריקה מארצות אחרות, אך האקלים הטרופי במערב אפריקה מתאים לגידולם.
גויאבה
צמחי הגויאבה גדלים בארצות טרופיות וסובטרופיות.
פרי הגויאבה מתוק וקליפתו דקה.
לפרי ריח אופייני חזק.
אננס
פרי שמקורו בארצות דרום אמריקה.
הוא בויית בכל רחבי העולם.
כיום, חוף השנהב שבמערב אפריקה, היא אחת היצואניות הגדולות של אננס.
פפאיה
פרי שמקורו במרכז אמריקה.
גדל בכל הארצות הטרופיות.
הפרי בשל לאכילה ומתוק כאשר צבעו כתום.
בננה
אנו מכירים את הבננה הצהובה המתוקה.
אולם באפריקה גדל זן של בננה הנקרא פלנטיין, שהוא אינו מתוק ומהווה מקור עיקרי לפחמימות.
בתמונה רואים יבול בננות ירוקות באוגנדה.
אבוקדו
אבוקדו הוא עץ פרי סובטרופי.
גובהו של עץ אבוקדו יכול להגיע עד 51 מטר.
מקורו של האבוקדו במקסיקו ובמרכז אמריקה, משם הפיצו אותו הספרדים לדרום אמריקה ולאפריקה.
קוקוס
קוקוס צומח במקומות חמים ולחים.
סבורים שמקורו בדרום אמריקה ומשם התפשט לרחבי העולם.
הקוקוס כולל פרי שניתן לאכול טרי או מטוגן.
מי הקוקוס מזינים וכוללים סוכר, סיבים תזונתיים וויטמינים.
סלט פירות
בשלב הראשון הילדים יכינו סלט פירות, מפירות שהם פחות מכירים. מומלץ לשלב בסלט פירות מוכרים (בננה, תפוז, תות, מלון), בצד פירות מוכרים פחות (אננס, פפאיה) וכן, להתאים את מגוון הפירות לעונת השנה.
מומלץ לשתף את הילדים בחיתוך הפירות ולהשתמש בסכינים מפלסטיק.
ניתן להוסיף מיץ תפוזים לפי הטעם.
שייק פירות
כעת יכינו הילדים שייק פירות.
שאלו את ילדכם איזה פרי הם אוהבים.
אנו ממליצים לנסות שייק מנגו, אך ניתן להחליף את המנגו בפרי אחר מתוך הרשימה: בננה, ענבים, מלון, פפאיה, אפרסק, שזיף, אננס או לשלב מספר פירות.
- חיתכו את הפירות והכניסו יחדיו למערבל המזון.
הוסיפו לפי טעמכם חלב או מים או מיץ תפוזים כבסיס. ניתן להוסיף קוביות קרח.
\(\space\) - כהרחבה ניתן לשחק עם הכמויות במתכון: להקטין / להגדיל את כמויות הנוזלים וקוביות הקרח.
ולבחון את התוצאה המתקבלת: שייק סמיך / דליל יותר.