המטבח הסיני

המטבח הסיני הוא עולם שלם של גיוון, פילוסופיה ומסורת, המשתנה בהתאם לאקלים ולגידולים בכל אזור.
דף זה מזמין אתכם ואת הילדים לחקור את ההיבטים המרתקים ביותר של המטבח העשיר הזה:
החל מהכרת סגנונות הבישול האזוריים, דרך הבנת הסמלים הטמונים בדרך האכילה ובכלי האוכל, וכלה בהתנסות מעשית בשיטת הטיגון-ערבוב הקלאסית.
בואו לגלות מדוע בסין הכל עניין של הרמוניה, איזון וטעם, ולבשל יחד מנה אהובה!

היכרות עם המטבח הסיני: מסע בין סגנונות הבישול האזוריים בסין

סין היא מדינה עצומה, וכך גם מגוון הטעמים שבה!
בפעילות זו (מאת: ד"ר גלית בוצר) נגלה כיצד האקלים והגיאוגרפיה – קירבת אזור לים או גידול חיטה לעומת אורז – יצרו ארבעה סגנונות בישול שונים לחלוטין: סצ'ואן החריף, הונן המתובל, פוג'יין הימי וקנטון המוכר.
בואו לבחון את המאכלים האופייניים לכל אזור ולדון יחד: מה הייתם בוחרים לאכול? ומה לדעתכם הופך את המטבח הסיני לכה מגוון ומיוחד?

הפעילות:

הפעילות מהווה חשיפה ראשונית למגוון הגדול של מטבחים בסין.
שוחחו עם הילדים ושאלו אותם מדוע לדעתם במדינה אחת יש מטבחים שונים? (הראו להם במפה כי סין מחולקת לאזורים ולכל אזור המטבח האופייני לו).
מה לדעתם משפיע על המטבח בכל אזור? כוונו אותם לבחון אזורים קרובים לים לעומת אזורים יבשתיים אזורים חמים לעומת אזורים קרים יותר.
ניתן להסיק כי יש אזורים בסין בהם ניתן לגדל בקלות חיטה, לעומת אזורים אחרים בהם יש בעיקר גידול של אורז. לכן, בחלק מהמטבחים ניתן למצוא בעיקר אורז, באחרים בעיקר חיטה ובחלק את שניהם.

עברו על המאכלים השונים באזורים השונים.

  • שאלו את הילדים: מה הם חושבים שיאהבו לאכול בכל מטבח?
  • מה הם חושבים שהילדים החיים באזור זה בסין אוהבים לאכול?
  • יש משהו שבשום אופן לא יטעמו ולמה?

סצ'ואן והמערב

האקלים באזור קר בחורף ובקיץ הוא חם ולח, ולכן מאכלי האזור הם חריפים ומשתמשים בפלפלים חריפים, פלפל סצ'ואן, זנגוויל (ג'ינג'ר), שום ובצל.
באזור זה מגדלים גם חיטה וגם אורז ולכן יוגשו לשולחן גם אטריות וגם אורז.
לעיתים, הבישול בסצ'ואן מתבצע על שולחן האוכל ולא במטבח.
על השולחן מונח סיר מתכת מלא רוטב רותח.
יושבי השולחן לוקחים פיסות מזון לא מבושלות (עוף, דגים, ירקות) במקלות ומבשלים אותם ברוטב.

הונן ומרכז סין

המטבח באזור זה דומה למטבח סצ'ואן אך מתובל יותר, וכולל גם מנות בסגנון החמוץ מתוק, בנוסף למאכלים החריפים בהם משתמשים בפלפל צ'ילי, בצל ושום.
באזור זה נהוג גם לטגן בשרים בבלילת בצק.

פוג'יין והמזרח

באזור זה המטבח עשיר במאכלי ים (חישבו מדוע).
המאפיין העיקרי של הבישול הוא מנות המוגשות כמרק שהוא ארוחה שלמה.
במחוז זה גדלים סוגים רבים של תה וההגייה המקומית של המילה תה היא המקור לשם בעברית.

קנטון והדרום

זהו המטבח המוכר ביותר לארצות המערב, כי רוב המהגרים מסין הגיעו ממחוז זה.
במטבח זה יש שימוש נרחב בסויה ובג'ינג'ר ותיבול המאכלים מבוסס עליהם.
אחת מצורות הבישול במטבח הקנטוני היא דים סאם – בישול באדים כופתאות בצק ממולאות, כמוצג בתמונה הבאה.

המקלות, הקערה והמשמעות: כללי הטקס של הארוחה הסינית

הארוחה הסינית היא חוויה חברתית ותרבותית עם כללים משלה.
בפעילות זו (מאת: ד"ר גלית בוצר) נשווה בין שולחן האוכל המערבי (המבורגר, מזלג) לבין שולחן האוכל הסיני (קערה, מקלות אכילה), ונלמד על ההבדלים בין הגשה אישית לעומת הגשה משותפת.
בנוסף, נתמקד במקלות האכילה – הכלי הנפוץ ביותר בסין – ונלמד צעד אחר צעד איך מחזיקים ומזיזים אותם נכון כדי שנוכל לאכול את המנה שלנו בכבוד!

הפעילות:

ארוחה ישראלית וארוחה סינית – הדומה והשונה?

  • אילו מאכלים אתם אוהבים לאכול בארוחת צהריים?
  • איך נראה שולחן הארוחה בביתכם?
  • באילו כלים משתמשים להגשה, אכילה, מה שותים?

תוכן המנה

התבוננו בתמונות והשוו בין הארוחות, מבחינת:

  • גודל המנות
  • הכלי
  • סוגי המזון

שתי התמונות בצד ימין, מציגות מנות נפוצות בבית או במסעדה ישראלית: המבורגר, שניצל, פסטה. ואילו התמונה בצד שמאל, מציגה ארוחה סינית אופיינית. 

בבית / ישראל

בבית / ישראל

סין

כלי האוכל

התבוננו בתמונות המתארות כלי אוכל במטבח המערבי לעומת כלי אוכל במטבח הסיני.

  • מה דומה?
  • מה שונה?

שתי התמונות בצד ימין, מציגות כלי הגשה הנפוצים בעולם המערבי.
שתי התמונות בצד שמאל, מציגות כלי אוכל במטבח הסיני. 

מטבח מערבי

צלחות למנה ראשונה ומנה עיקרית, סכום ממתכת, כוס זכוכית לשתייה קרה

מטבח מערבי

צלחות למנה ראשונה ומנה עיקרית, סכום ממתכת, כוס זכוכית לשתייה קרה

סין

קערה לאורז ומתחתיה צלחת המשמשת כתחתית ומקלות אכילה.

סין

Clay teapot in female hand and other items of Chinese tea ceremony, isolated on white background

כוסות תה בסין

איך אוכלים עם מקלות אכילה?

  • המקל הראשון צריך להיות בין האגודל לאמה. מקל זה נשאר קבוע במקום ולא זז בעזרת האגודל.
  • המקל השני מחליק בין האצבע המורה והאגודל.
    מזיזים מקל זה ע"י הזזת האצבע המורה למעלה ולמטה.
    תנועה זו תסגור ותפתח את המקלות וכך תוכלו להרים מזון.

סודות ההקפצה הקצרה והכנת מוקפץ ביתי

עכשיו כשכבר הכרנו את היסודות והתרבות, הגיע הזמן לחלק המעשי!
בפעילות (מאת: ד"ר גלית בוצר), נכיר את שיטת הבישול המהירה והנפוצה ביותר בסין: הקפצה (Stir-Fry).
נבין מדוע משתמשים בווק קעור, וכיצד חיתוך ירקות לרצועות דקות חוסך זמן ואנרגיה.
זוהי הזדמנות מצוינת לתרגל שילוב מגוון ירקות ולגלות שמאכלים עם אחוז גבוה של ירקות הם טעימים במיוחד.
בואו להכין יחד מתכון פשוט וקלאסי של אורז מוקפץ עם ירקות!

הקפצה מהירה: השיטה הסינית לגיוון ירקות

ירקות הינם מרכיב מרכזי במטבח הסיני. מנות בשריות רבות מכילות 50-70% ירקות.

חקירת המטבח הסיני היא הזדמנות טובה לחשוף את הילדים לאכילת ירקות מבושלים (אם אינם אוכלים) או להרחיב את מגוון הירקות.
ניתן להתחיל עם ירקות מוכרים יותר (גזר, פלפל) ובהמשך להוסיף ירקות נוספים: קישואים, נבטים פטריות וכד'.
כדאי לשתף את הילדים בבחירת הירקות וחיתוכם וכן לעודד אותם לתכנן תבשיל עם מגוון צבעים.

הקפצה או טיגון-ערבוב היא שיטת בישול נפוצה במטבח הסיני על כל סוגיו.
הטיגון מתבצע במהירות כדי לחסוך באנרגיה ולכן משתמשים הסינים בווק שאוגר חום בצורה מושלמת. הם חותכים את המזון לרצועות דקות או קוביות קטנות, כדי שלא יצריך זמן טיגון ארוך.

הווק הוא מחבת בעלת תחתית קעורה הנמצאת כמעט בכל בית בסין.
מחבת זו מתחממת במהירות, בהשקעה נמוכה יחסית של אנרגיה. אך היא מאבדת במהירות את חומה עם הסרת הווק מעל מקור האנרגיה, תכונה המאפשרת הפסקה מהירה של תהליך הבישול.
הדבר נובע מהצורה הקעורה של המחבת, המאפשר למזון להיות קרוב למקור החום (האש) וכן לחומר ממנו עשויה המחבת – מתכת המוליכה חום היטב. ולכן מתאפשרת התחממות וגם התקררות מהירה.

מתכון לאורז שמוקפץ עם ירקות

למה אין כאן רכיב של אורז/אטריות?

החומרים:

  • 3 כפות רוטב סויה
  • כף רוטב צ'ילי מתוק
  • בצל אחד
  • גזרים חתוכים לרצועות דקות
  • קישוא חתוך לרצועות דקות
  • פלפל אדום חתוך לקוביות
  • שום כתוש

דוגמה למוקפץ עם בשר

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הירקות לרצועות דקות.
    \(\space\)
  2. מחממים את הווק ומוסיפים שמן.
    \(\space\)
  3. מוסיפים בצל ושום ואחרי דקה את שאר הירקות.
    \(\space\)
  4. מקפיצים שתי דקות ומוסיפים אורז, סויה, רוטב צ'ילי.
    \(\space\)
  5. מערבבים כל הזמן תוך כדי הקפצה.
    \(\space\)

    גיוונים – מוסיפים חצי כוס גרגרי תירס.
    ממירים חלק מהירקות בברוקולי, כרוב או נבטים.