המטבח הצרפתי - הכנת סורבה פירות

הנחיות להורים

בפעילות זו נכין סורבה פירות. קינוח טעים זה מיוחס למטבח הצרפתי ולמטבחים אירופאים נוספים, אך מקורו עתיק יותר – הרעיון להקפיא פירות ולהפוך אותם לקינוח מתוק הגיע כנראה מסין.

במהלך הפעילות ניתן לכוון את הילדים הן לרעיונות מדעיים והן לפתח מיומנויות מתמטיות.

קיפאון: הוא תהליך הפוך לתהליך ההתכה. בתהליך זה נוזל הופך למוצק כתוצאה מקירור. קירור הפירות, גורם לקיפאון המים שהם מרכיב עיקרי בפרי .

במקפיא סוררת טמפרטורה של כ -18-  מעלות, ולאחר כמה שעות הפירות קופאים – המים בהם הופכים למוצק – לקרח. כאשר מוציאים את הפירות מהמקפיא, הם מתחממים לטמפרטורת החדר, המים בתוכם הופכים בהדרגה לנוזל. מדוע ממליצים לחתוך לקוביות קטנות ? ההיתוך של המים מתחיל בחלק החיצוני שם הטמפרטורה גבוהה יותר, בחלק הפנימי של קובית הפרי הטמפרטורה נמוכה ולכן המים ישארו במצב מוצק. ככל שהקובייה קטנה יותר, פני השטח יהיו גדולים יותר ולכן קצב ההיתוך יגדל. 

 מדידת כמויות. אומדן כמה כוסות הן 1/8 ק"ג קוביות פרי, מה קורה אם נחתוך לחתיכות גדולות/ קטנות יותר?, חישובים הקשורים לחלוקה לכלי הגשה.

מהלך הפעילות לילדים

נכין סורבה פירות 

המצרכים:

חצי ק"ג פירות-שקילה נטו, ללא קליפה או גלעינים חצי כוס סוכר

חצי כוס נוזלים חלב קוקוס, מיץ תפוזים, שמנת מתוקה, יוגורט נוזלי אופן הכנת סורבה פירות

שוטפים את הפירות, מקלפים ומסירים גלעינים או חרצנים.

חותכים את הפירות לקוביות בגודל 3 סנטימטרים. מכניסים לשקית ומקפיאים.

עדיף לחכות יממה על מנת שהפירות יהיו קפואים לגמרי, אולם יש מקפיאים שבהם גם מספר שעות מספיק ,או כאשר ממהרים, ניתן לחתוך לחתיכות יותר קטנות, כדי לזרז את תהליך ההקפאה.

כשהפירות קפאו, מוציאים מהקפאה ומפשירים כרבע שעה, עד שמתאפשר הפירוק שלהם חזרה לקוביות.

מכניסים למעבד מזון יחד עם הסוכר והנוזל הנבחר, ומעבדים כ-5 דקות עד שמתקבל מרקם של גלידה.

אפשר להגיש מיד, או להקפיא – עדיף בכלים אישיים כדי להקל על ההגשה – ולהוציא מהמקפיא רבע שעה לפני ההגשה.

 

מאת: ד"ר גלית בוצר